Saturday, December 27, 2014

2014 and Its Story

Assalamualaikum

Sedar tak sedar, when I wrote this, it is about 4 days left to the 2015. Hey welcome 2015! And farewell my dear 2014. Even though we have been through a lot in 2014, but indeed 2014 is one of the year that should be remembered through out the whole life. 

When I say it should be remembered by everyone, nah, my blog just show nothing about 2014.  Remembered lah sangat kan. Awwwhh I'm so sorry. Actually I got so many things to be shared here, but well I'm too 'rajin' to type here until I got no time to publish some words here. Hahaha. Maaf kan daku duhai blog. 

Actually, I have one time yang terasa arghh I shall just forget about kewujudan blog ini and ada terasa nak delete je blog ni. When the time passed, I realised this blog is just the only medium that I can share everything here (with no limited words, of course!). I used to be active in microblog, Twitter and also Instagram account which these two social network quite easy for me to express my words (emotional and harsh word) on the spot.

As my 2014 is quite plain and kinda bored, all I can say my 2014 is just a year of me finding my real identity and build up friendship (ruins relationship, KAH!). And of course 2014 is the year that I struggle myself to get good pointer(s) and Alhamdulillah I got it (even not 4.00, arhhhhh *masih kecewa*). Yeah, my friends (from MRSM) ramai yang dah fly (ok, nangis lagi sebab masih dekat Malaysia) and I'll make sure one day, I'm gonna be among one of them too. Amiiinnn.

Travel? Oh yaa, 2014 also witnesses a young girl named Azrin having her holiday(s) happily. I flew throce to Indonesia and once to Singapore. My first trip with the buddies, we went to Universal Studio Singapore. Very enjoyable and I love all the ride. A place that I should come again (maybe that time with my husband i guess HAHAHA). Went to USS around May if I'm not mistaken. 

Two weeks after that, June 2014 a whole family of mine with my uncle (Ucu) flew to Bali, Indonesia. Though, its a bit crowded, but for me its really amazing in terms of view and culture. I might come to Bali again and of course with husband (my parents didn't like Bali that much). 

Then, on August (third and 4th raya), we were boarding to Tanjung Balai, Kepulauan Riau. Naik ferry dari terminal feri kukup, all I can say Tg. Balai is a place for shopaholic. Lots of barang tiruan jenama2 terkenal (mostly gred AAA) and the most important MURAH nak arwah hahaha I bought one pair of New Balance sneakers for Rp. 150 000 (RM 75+/-) and the quality is superb. Hampir sama dengan ori. Satisfied giler!

and lastly, we went to Lombok on Sept. Ya Allah time tu I'm not in my semester break yet, it is around week 13th. can u imagine, how busy you are when it is near to the study week and also final exam. But the holiday worth every single cent and also every single second. It is really MasyaAllah I can't describe by words. Sumpah amazing. The crystal water everywhere and the colourful fish just mingle around on your hand. the corals superb! I might share this vacation more detail in one special entry.

and I think, thats all about my 2014. and 2014 is tahun berduka cite buat rakyat Malaysia. We were tested by the lost of MH370 and also the crashed of MH17. Al-Fatihah to all the victims. May we meet again in the next entry. 

Love, Omel.

Monday, March 4, 2013

A NEW ME

bila tengok dekat BLOG ARCHIVE aku, untuk bulan february hanya terpapar angka 2, untuk tahun 2013, hanya angka 6, wehhh, apakah yg terjadi? angka-angka yg begitu tidak memberansangkan. ke mana menghilang nya CIK SERI OMEL yang dulu nya aktif menari2 dkat blog nya kannn, huhuhu, merajuk lagi kah aku? merajuk dgn blog sendiri lepas tu tak de nya blog tu datang nak pujuk ko, cik azrin oiii, hehehehe, btw, i just disappear for a certain time for looking a NEW ME.


ohhh, my dear ideas,
please be nice. 
jangan seksa jiwa raga aku wehhh,
will COME BACK soon,

till then, bye.

Sunday, February 10, 2013

Cooking, Mampukah aku?

Salam dude and babe.

Gong Xi Fa Cai buat Ah Pek, Ah Sow, AhLong dan juga AhNgah yang menyambut CNY. ehh, tak lupa juga kawan sekolah dulu kala, Shee Siew Wen and AhHazziq and AhFidzah yang menyambut nya dengan begitu gembira (kesian korang yg Chinese look, mesti banyak yg wish kan? hehehe). Buat Ah Pek dan kengkawan, waa banyak tension woo dengar lu orang maen bunga api, jangan sampai rumah lu yg berapi waa kerjakan, heheheh. inilah norma kehidupan kita, bertolak ansur lah sentiasa, time raya kita, segala tok nenek mercun korang bakar, so bile turn diorang pulak, jangan la bakar rumah org tuh, peace yaww~~~


 ok, back to de real topic, MASAK? MASAK? mampu ke aku nih? hehehe. kalaw buat round table and bukak topic masak, memang aku lah antara org yg akan lipat and gulung2 badan yg berlemak ni sampai aku muat masuk bawah meja, malu wooo, kalaw pegang sudip tuh silap2 boleh tergeliat lah tangan, betapa tak pandai nya aku dalam hal masak ni, yang aku pandai ngap je,,, aummmmmm. (sambil menternak lemaklemak yang degil ni)

alkisah tersebut nye sebuah cerita (panjang nye makadimah kan), sehari sebelum nak balik kampung, aku punya turn untuk masak memasak telah tiba, ouh lupa, sebagai langkah berjimat cermat (sejak bile aku kenal istilah berjimat cermat kan, hehehe) kami serumah pun pakat pakat nak masak untuk makan dinner kami, so, no more kedai and bungkus2, hehehe, ehhh, lupa, ade tak sape2 readers saya MPP atau AJK Asrama yg baruah? sila angkat tangan! mengaku sekarang. (Haish tak pasal2 ade rollcall mase first day balek nanti, hehehe, peace! -FACT-)

so, menu tonight is........... hehehe, kami dah sepakat nak makan besar malam tuh, (diorang memang saja nak kenekan aku kannn, kesian aku). berkat kesenian tangan aku yang memang begitu pakar dalam segala hal rumah tangga nih (alamak, terlebih sudah). so, de menu is AYAM MASAK KURMA, SAYUR KOBIS GORENG and GRILLED EGG. waaa, kelas kau jahhh, hahahaha


ok, ni dia rahsia memikat suami, hahaha, tips buat pengantin baru yg tak pandai masak, sekarang kite zaman moden derrr, guna je ni, bukan laki korang tahu, hahahaha, ini dia, cepat, mudah, senang dan murah, kalaw nak lagi murah gunakan lah CAP ECONSAVE ye, hehehehe. so, kami gunakan 6tin kurma ayam, CAP ADABI dan CAP YEOS ye kawankawan. 6TIN? bapak banyak kan? hehehe,, kami ade 14org, ramai kan? memeyy laaa,


nasi pulak, 8pot kecik tu ye, memang banyak, name je ank dara, semua kuat makan dan kuat menjerit hehehe

kepada sesiapa yang tak kenal inilah sayur KOBIS ye anak2, hehehe


hatihatilah ketika memotong takut kurang duit hantaran, hehehehe
(p/s: Mr. M berapa aritu? 30k? hehehe)


ini antara bahan2 nye ye,, kerana bawang ini lah, airmata wanita ku telah tumpas dgn begitumurah nye, hehehehe, aku mmg xleh tahan dgn bawang ni, sedeh sgt kisah nye, hehehe




ini lah yg terjadi apabila org yg tak pernah masuk dapur bajet2 nak masak, hahaha, 
sila rotate kepala anda sendiri ye, haha (tak sempat nak rotate)

   

ini lahhh hasil nye, aummmmmm, sedappp wooo, 
(ole la kan, main tipu, hehehe)

ok korang, selamat menjamu mataa, hehehe
till then, bye,

sape yang nak resepi, nak tutorial ke, sila email sy yew, hehehe