Saturday, January 1, 2011

Haram atau Halal Ilmu itu?

salam semua,

jika dihitung, dicongak serta dikalkulator kan
*sorry cikgu nik, dah 3bulan tgl kan buku bm tuh


hanya kira2 dua hari saja lg persekolahan akan bermula,
omel akan naik ke form4 n aqil akan habis persekolahan nye
haha tetibe je kan,
so, lepas ni maybe busy cket n belog nih kemungkinan besar akan bersarang berulat serta mungkin menjadi sarang tikus lipas serta yg seangkatan dgn nye. ok.cukop !

actually, omel nak bekisar sedikit berkaitan ILMU yg kite dok menuntut ari2 di school tuh
semalam omel ade sembang2 n bincang2 dgn family berkaitan ilmu nih,
along omel a.k.a ayoy tuh mengimbau kembali cerita zaman persekolahan nye,
tp sebelum tuh omel na terangkan sikit pasal ilmu dr segi fahaman akidah serta fahaman kita sendiri ok? ok, deal!


عن ابي بكر (رضى) ، عن النبى (ص) قال : اغد علما او متعلما او مستمعا او محبا
 ولا تكن الخامسة فتهلك                       ( رواه الطبرنى)
Maksudnya : Mulakan pagimu sebagai seorang Guru Atau Pelajar atau Pendengar atau Orang yang cinta akan ilmu , jangan menjadi orang yang kelima, nescaya kamu akan binasa

haha, amek kaw, omel bg hadis skali,
hadis ni menerangkan betapa penting nye ilmu pengetahuan dlm kehidupan seharian kita, 
so renung-renungkan dan selamat beramal
*prof. izzi pinjam tagline yaw

 
Cara-cara Untuk menjadi orang yg berilmu
·         Belajar & berusaha dgn bersungguh-sungguh
·         Membaca buku-buku berbentuk ilmiah
·         Rajin Menghadiri majlis / program ilmu
·         Berkawan dgn org yg berilmu pengetahuan

 Ciri-ciri ilmu yg benar
o    Ilmu yg dapat memantapkan iman
o    Ilmu yg tidak membawa kpd kesesatan
o    Ilmu yg membentuk akhlak & sifat terpuji
o    Ilmu yg dpt membangunkan kehidupan manusia  spt perubantan, ICT dll 
 Ilmu yg boleh tingkatkan martabat umat 

Akibat mengabaikan ilmu
§  Di pandang rendah / hina oleh orang lain
§  Hidup dalam kejahilan
§  Mudah terpengaruh dengan perkara negatif  & amalan  yg menyesatkan
§  Ketinggalan dalam semua aspek kehidupan
§  Mudah ditipu oleh orang lain

so, korang dah tao kan cara2 na jd org berilmu, ciri ilmu yg betul dan akibat jika kita ni malas nak belajar
mmg lah sekarang kita tak rase pape, but, 10 tahun akan dtg, korang mzt terase sgt, time to, kawan2 korang yg
rajin mase school dulu lalu sebelah korang yg tengah dok menyapu sampah di tepi jalan, time to, korang akan masuk kan kepala korang seperti kure-kure, sebab ape, sebab dyorg sedang memandu aset dyorang yg beharga puluhan juta ringgit,porsche ke bmw ke lamborghini ke, sedang kan korang hanya memacu kereta sorong korang yg dalam nye terdapat dua batang penyapu serta penyodok sampah, so, omel pun berharap suatu hari nt omel akan jd insan yg berjaya dgn care yg tulus  mulus serta halal *almaklum lah skrang banyak jutawan segera, takud bile dgr ade yg ditangkap kerana rasuah, ataupun jd keldai dadah.

so, berbalik pd kisah along omel to dy kate pade sato hari, dy jumpe seorang ustaz untuk berbincang mengenai matapelajaran bahasa arab yg dy ambil secara terpaksa, memandangkan dy selalu gagal dlm subjek tuh, dy setuju untuk menggugur kan subjek tuh dlm PMR nt. takud kalaw gagal  maka gagal lah keseluruhan subjek tuh
so, bile bcakap dgn ustaz tuh, dy mara dan mengeluarkan sedikit kata-kata yg agak kasar
dy kate lagu ni "sy tak halal kan ilmu yg sy bg pada awak selama ni", abg omel ape lg sentap der, haha, abg omel to ade perasaan pulak,dy ta takud pun same ito ugutan, so, apabile dy telah berpindah ke sbuah school di JB , dtg lah seorang ustaz to berkata "halal atau haram sesuatu ilmu itu adalah kerja Allah, kita sebagai manusia yg mempunyai ilmu wajib kita menyebarkan nya. jika Allah mentakdirkan untuk kita mendapat ilmu itu maka dapat lah kita. tambahan pula, jika seorang ito pendidik yg tugas nye adalah menyampaikan ilmu kpd anak bangsa, maka WAJIB lah dy menyampaikan nye, jika dy berkata haram ,maka gaji atau upah yg diterima ito menjadi halal atau haram?, ito persoalan nya, maka, jika kita hendak mencurah kan ilmu itu hendak lah kita berlaku ikhlas ye"

so, omel ni bukan lah pakar ataupun ulama, omel hanye menyampaikan ape yg disampaikan, so korang renung2kan lah ye

SELAMAT MENUNTUT ILMU HINGGA KE MENARA GADING
GOOD LUCK DEAR!!

No comments: