Tuesday, May 31, 2011

SUCIKAN NAMA SMKSR!!

salam semua,
hari ni pagi-2 lagi omel dah menyirap,
omel no dah lah susah nak marah, susah jugak nak reda,
tapi once omel dah mara, mulot memang laser semacam lah,
so, sambil menaip ni omel kene tenangkan diri sendiri.

sejak dua menjak ni, dekat fb, ramai kawan-2 omel naek hangen,
sebab katanye ade student ni kutok skulah omel (walau hakikatnya tu dh jd ex-school, but, omel tak rase omel dah kuar dr school tuh)
omel pun, oke je lah, dlm hati normal lah tuh, bdk-2 ta matang, memang macam tu (ecece mcm matang sgt je kan)
then, tadi pagi ade someone ni post lah link to dkat wall dy, omel pun bukak lah sebab ramai sgt mengamuk kan.

subhanallah, omel terperanjat sgt, sanggup dy kate bukan-2 dkat school omel tuh,
dah lah dy publish dekat wall page school, alangkah sedihnya bila bonda Rohani bace nanti
omel sempat capture screen page tuh, tapi omel blur kan pengirim, cume name school and name bonda pengetua and ayahanda norali omel tak blur kan, sebab sebelum ni omel pernah wat entry pasal school omel, and seingat omel ada mention pasal dyorg


ni yg si budak tuh post
omel blur kan name dy,
tapi rase nye ramai dah tahu,
tapi tak pe kite jgn mengaibkan org tu













ni antara yg omel comment


so, omel nak nasihat dekat sahabat omel panjang lebar, ko dgr sini, bukak telinga besau-2 (kan dah kua loghat melaka nye)

dear sahabat, sedar lah, kita ni tak selama nya berpijak di bumi, ingat Tuhan ingat Allah, sesungguh nya Allah berfirman hormatilah org yg lebih tua dari kamu, apetah lagi seorang pendidikyg eklas menabur ilmu nye kepada anak bangsa. sahabat, omel tak marah jika niat kamu tu ikhlas nak menegur kejahatan yg wujud di smksr tuh, mungkin niat kamu tu ikhlas, tapi jika melibat kan bonda rohani, cikgu nor ali pun kamu nak bodoh kan, insaflah wahai sahabat. memang omel tak nafikan budak smksr ade yg degil-2, memang ade, memang wujud, tapi omel tak tahu pulak wujud sampai seteruk tuh, tapi omel rase sahabat boleh menilai mane baik mane buruk, tahu mane betul mane salah, omel dulu pun pernah menjejak kan kaki selama tiga tahun dekat situ, tapi, omel tahu nak menilai, bukan omel terus pinggirkan sahabat yg nakal-2 ni, tapi omel dekat dgn diorang, secara lembut omel nasihat, omel sendiri pernah didatangi seorang shabat yang dah terlanjur, omel jalankan tanggungjawab omel sebagai sahabat untuk menasihati dia mane yg perlu dia lakukan, kalaw tak mampu kita nak menasihat, berdoa je lah semoga satu hari allah membuka pintu hati nya agar dia kembali ke jalan Allah, omel ni bukan alim sangat nak menasihat bagai, tapi omel rase terpanggil untuk menasihati seorang saudara omel ni sebelum dia tersasar lagi jauh, rasulullah pernah bersabda sesungguhnya jangan kita pandang pada org yg kita nasihat kan tu sebaliknya pandanglah pada ape yg dia perkata kan tu (lebeh kurang macam tuh la bunyi nye, maksud nya tak kesah org yg bagi nasihat tu sape, yg penting isi kandung nya)

bila dah macam ni omel rase tersentuh sangat, sekolah omel dihina sebegitu, di caci dengan entah pelajar dari mane yg baru berpindah. omel rase tercabar bila dia hina puan pengetua dgn en. norali sebegitu. puan pengetua adalah pengetua paling hebat yg omelpernah jumpa. dia mampu mendisiplinkan pelajar-2 nya yang hampir 2000, pelajar-2 nya yg memang sekuat-kuat iman, dan selemah-lemah iman, omel rase pengetua seorg pengetua yg paling berdedikasi, kita tengok je lah pada ucapan beliau, semangat beliau mengalah kan kemampuan beliau, tapi akhirnya ape yg beliau perkata kan semua menjadi kenyataan, omel bukan nak kata omel baik sangat, kami sebagai pelajar harapan sekolah (sewaktu form 3 lah) pun ade merungut bile pengetua bising2 marah kami dekat assembly, kami pun marah bile pengetua kuatkuasakan undang2 yg kami rase tak logik, kami pun tak suka bila pengetua bandingkan kami dengan budak kaa, tapi kami sedar pengetua buat semua tu untuk kebaikan kami sendiri, naik kan semangat kami, disiplinkan kami, ingatlah sahabat, time sekolah ni jelah ade seorang cikgu untuk mengingatkan kita, ade seorang cikgu menegur perbuatan kita, tapi bila kita melangkah keluar dari alam persekolahan, dah tak de sape nak tegur kita, dah tak de sape nak marah kita, dah tak de sape nak ingat kan kita lagi,

omel tak mapu nak kate ape-2 lg, terlampau sedih,
renung-renungkanlah wahai sahabat

kepada sahabat omel yang berada di smksr, tugas anda besar,
ingat kate-2 omel, sahut cabaran omel
tugas anda SUCIKAN NAMA SMKSR!!!

2 comments:

AH MENG ONG said...

owwhhh owang yg kutok tuh,,,walopon den dri sek sebelah(smkdara) den pon sakit aty,,,bab si "bangang" tuh die kutok dak-dak sek den trmasok lerr den & the geng,..dak tuh bangge sngat ngan sek die,,pi lerr balik sek die lik,,nyemak jupkat simpang ni,,simpang xperlukan org cam die...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.