Friday, June 10, 2011

ape kaitan AIDS dgn hasad dengki? awas(!)

salam everyone,

cube bace sekali lagi tajuk di atas,
sekali lagi
dan,,,
sekali lagi,,

ekceli aids dengan hasad dengki ni ade kaitan
ape korang fikir?
 (1) kalau ade hasad dengki, automatik kene AIDS?  (ade brann ke?)
                                   atau
 (2) org yg hidap AIDS ni mmg ade hasad dengki?   (logik ka?)

oke malam-2 kite main teketeki mcm nih heee
oke, simple je penjelasan nya
bg korang relaks-2 di malam hari oke
oke ekceli semua ni adalah
Petikan dari Majalah Solusi Edisi 32

HASAD yang ade dalam hati lebih menyeksa empunya diri daripada org yg dihasad.
Ia umpama api yg membakar. sebelum dia bakar org lain, dia memakan tuannya terlebih dahulu.


oke,dlm majalah ni kate lg, hasad ni ibarat pembunuh senyap. lebih bahaya dari AIDS.
oke, once again, LEBIH BAAHAYAA DARI AIDS (!)
ni disebabkan, hasad akan menyebabkan timbul nya macam-2 penyakit fizikal mahupun rohani

oke, dari segi rohani, penyakit hasad ni akan menyebabkan penyakit hati,
bila hati dah dirasuki,mulalah mendorong seluruh lahiriah kita untuk berbuat jahat.
so, kita sebagai umat Islam perlu mengubatinya.
kalau kita tgk, AIDS, H1N1 etc, kerajaan even global pun akan anjurkan kempen kesedaran
cara nak tangani, cara menjauhi, tanda-tanda awal penyakit
tapi, kenapa, penyakit HASAD DENGKI yg lebih parah dr segala penyakit moden yg ade ni kita tak wat kempen cara nak tangani, nak ubati?
Tak takutkah kita pada azab akhirat? azab neraka? renungkanlah

p/s: menyeru kepada semua agar kita sama-2 ubah sikit demi sikit diri kita ni, jauhi hasad dengki, sempena malam yang hening, sebelum tidur, kita renungkan kembali ape yg telah kita lakukan sepanjang hari ni, maafkan segala salah silap org lain terhadap diri kita, berdoa agar mereka diberi rahmat dan petunjuk yang Esa, insyallah, wallahualam

No comments: