Friday, June 10, 2011

Kambing Pun Tak Kenal erti Putus Asa (!)

hyep everyone,

omel sedang dok ralit menghadap homework tercinta

banyak lagi hw tak siap, folio tokoh kepimpinan, english, and add math (cket je ni)

dgn baju yg tak iron lg, tak packing lg, dah lah omel hangkut semua baju dlm locker tuh

gara-2 merajuk hari tuh an, haha, bukan merajuk tapi dah tawar hati nak stay at sane lg

pastu bile balek 2weeks nih, omel dok fikir mane baek mane buruk,

dok fikir parents omel yg menggunung harapannya kat omel,

omel pun redha lah, dah suratan omel kene mengharungi pahit getir di MRSM AG tu

omel redha, omel tak nak lah putus asa awal-2 lg nih,

haa, cakap pasal putus ase omel ade terbace satu cerita dekat Majalah Solusi edisi 32

dekat ruangan belakang sekali, ANGGUK GELENG

cerita pasal KAMBING DAN TELAGA BUTA

cerita mengenai seeor kambing yang tejatuh ke dalam sebuah perigi buta...

setelah berharian mengembek dekat dalam tu,,, org yg lalu lalang pun tersedar akan kemalangan yg menimpa kambing...

malangnya,,, penduduk kampung tidak dapat menarik kambing itu keluar lalu mereka memutuskan untuk mengambus perigi itu agar tiada bau bangkai jika kambing itu mati.

kambing itu yg enggan berputus asa dan merasakan dirinya tidak layak untuk mati dengan cara demikian.

kambing tersebut menguatkan semangatnya dan menginjak naik setiap kali penduduk kampung menuang pasir  ke dalam perigi tersebut,

akhirnya sedikit demi sedikit kambing tersebut dapat naik dan melompat keluar.

moral of the story: janganlah kita berputus asa sebelum tiba waktunya. walaupun ajal maut telah menjengah kita, kita juga masih perlu terus berdoa dan berdoa agar Allah mengampunkan dosa kita.
 so, dear omel,
dengar sini baik-2 (haha, selftalk ni, pengurusan stress, belajar dalam softskills dekat maktab tuh)
dont give up dear,
teruskan berjuang
ketepikan benda yg remeh temeh, jgn fikir langsung
fikir diri sendiri, fikir mase depan, oke dear! chill!

No comments: