Monday, August 1, 2011

Puasa Pertama Dulu-Kini

assalmualaikum semua,
sehat tak?
haa, jgn nak wat muke ngengade
time ni lah nak sakit, time ni lah datang segala tok nek gastrik lah
kalau yg senggugut tuh, tak hape, mmg special case

so, nak remind buat uolls yg ade sakit gastrik
especially gastrik yg dtg time bulan puase je kan
so, jangan lupe take your sahur tuh,
kalau boleh sahur last-2 minute
dlm pukol 5 pg ke, 
*Peringatan ni ditujukan juga buat manusia yg sedang menaip ni
hahaha, almaklum lah, mmg ade rekod gastrik kan

mase kecik-2 dulu:
omel sgt rajen puase, mmg penuh lah puase sebulan tuh
umor 4tahun dah belajar puase,
umor 6tahun dah puase penuh sebulan
ingat lagi,, nenek omel dulu yg dok melayan omel time dah tak tahan
nenek kata omel sabar yew
dah tinggal bape jam je lagi
omel selalu tanya, nek, kita buka puase pukol berapa hari ni,
pukol 4 nanti masuk lah magrib
pukol 4??
betol ke, semalam pukol 7, arini pukol 4
iye, sebab tu nenek cakap omel tahan je, omel tidur, nanti dah nak buka nenek kejut ea
then, omel pun tidur lah, tetibe bangun pukol 5.30
omel tanye nenek, nape tak kejut kan dah terlajak
nenek cakap nenek dah kejut, omel yg tak nak bangun
abes tuh tak leh buka lah ni, dah lebeh pukol 4?
haah, omel kene tunggu pukol 7 nanti ea, 
sekejap je lagi
meh, duduk sini tengok nenek buat kuih,
nanti mak and abah balek la jap lagi

tuh semua cite mase umur 5 or 6 tahun
mase baru nak belajar puase penuh
sekarang kalau buat macam tuh, konpem kene pelangkung dengan mummy
hahaha, miss that moment
sekarang pun dah jarang buka dengan nenek
miss her alot

sat lagi nak pi shopping makanan untuk bawak balek hostel
pasni dah tak dapat sahur and buka dengan parents
sayu rasenye berpuase sebagai anak perantauan
ecececehhh,
ni baru merantau ke negeri jiran
belum lagi seberang 7benua, 7lautan
lagi sayu maaa


No comments: