Wednesday, November 23, 2011

couple bole positive, zina pun bole!

hye dude and babe (s)
salam and hopefully sehad smuanya

lama kan tak kluarkan entry yg lebeh bernas
selama ni dok merapu and merepek yg bukan-2

oke-2, arini nak share sikit dengan pengunjung cso.com
sebenarnya omel diam bukan sebaab dah malas nak menaip
cume diam memikirkan jawapan yang sesuai untuk satu email yg omel dapat

email nya berbunyi

"oke, the fact is couple tuh haram. but, if me, myself jadikan couple tuh
satu benda yang positive, such as jd kan couple kite sebagai pembakar semangat
or teman waktu stay up malam-2 study and whatsoever, is it still haram? 
as my ustaz pernah cakap, mulakan sesuatu dengan niat, kalau niat kita baik, insya-allah semaunya akan berjalan dengan baik. whats ur opinion my dear sis?"

oke, hamek kau, seorang budak remaja lingkungan 13 or 14 tahun tanya aq soklan cepumas gituh
tuh yang mati kutu nak jawab ape
coz, dari pemerhatian aq, adeq ni still mentah and banyak tak tahu lagi
so, aq kene jawab soklan dy dgn sebaik mungkin
tuh yang sampai seminggu aq dok me'research' segala benda

and the fact is haram tetap haram
haaa~ bole tak jawapan nya gitu? hahaha


oke, meh aq rungkaikan sikit demi sikit,
and semua benda nih ade lah dari pendapat aq, and dari pemerhatian aq

oke, memang yg kite tahu couple tuh haram
dah keluar banyak hadis, dan nas dalam al-quran all about this,
so, as a muslim kita tak leh lari dari hukum alquran 
kita kene obey dgn hukum Allah
sebab semuanya ade hikmah disebaliknya

oke,
first soklan adeq tuh about cople dari sudut positive,


oke, memang boleh kita nak amek dy dari sudut positive
oke, banyak beda lah positive yg boleh kite amek,
teman study, pembakar semangat, dy jugak lah inspire kite,
selalu ajak kita berubah dr tak pakai tudung sampai jd pakai tudung
 dr malas nak ke dapur sampai dah bole chef gitu tak
haa~ kau ado?

oke, mane aq tahu semua benda nih, coz aq pun pernah melalui detik nih semua
and jujur dari aq, aq memang baru berjinak-jinak dengan tudung tak sampai setahun
coz, couple ni lah, coz couple aq jgak yg soh aq kai tudung
oke, fine aq jujur aq pernah couple,
mula-2 memang rase hipo nye aq nih, pakai tudung sebab lelaki
tapi lame-kelamaan ble aq pikir ade baik nya, mybe ni sebagai batu loncatan aq nak berubah

oke, tuh dri postive, 
tgk ape terjadi bila kite selalu positive and optimist nih
ceh, optimist bagai
oke, once korang semua always berfikiran positive terhadap couple korang
korang akan percaya couple korang melebihi segalanya
betul tak? time tuh ape yg keluar dr mulut couple korang semua nya betul, manis belaka
oke, dear readers, especially yg bawah umur tuh
sedar lah, lelaki nih mulut dyorang mmg manis,
kalau bercakap semua tunduk
so, bile dyorang dah berjaya pikat hati cek adek manis nih, dyorang start agenda sebenar dyorang
time tuh, dyorang mintak yg 'bukan-2' pn kita dah tak sedar time tuh
kite ingat semuanya baik-2 belaka, yela, selama ni kita positive sgt kan
after dah dapat madu, sepah dibuangnya dek oii
time tuh menyesal tak berguna, menangis air mata darah sekali pun tak guna
oke, tak payah pergi jauh, omel tengok pade sekeliling omel je dah cukp wat omel kect perut tengok anak muda zaman sekarang,
kalau yang terasa omel mintak maap,
yang omel paling marah bila tempat kita menimba ilmu dicemari dengan aktiviti yang tak bermoral
dari omel form1 omel dah nampak keluar je pintu kelas terus sambar tangan awek masing-2
yang baruu-2 nih, ade pulak maen calit-calit kek watercolour tepung and whatsoever, tapi bangga ngaku tak couple lagi, so, ni waktu tak couple, kalau dah couple maen calit-2 ape pulak? pikirlah
oke, kalau dulu time form1 omel terperanjat tgk org pegang tangan, but skrg omel lagi terperanjat bila form1 dah berani panjat riba laki, aiseh, kecut perut dengar, istighfar banyak-2,
oke, omel bukan nak bajet alim kat sini, cume omel rase, berpada-padalah korang ni semua
omel ingat kan diri omel and jugak semua readers blog nih
sama-2 kita berubah sebelum terlambat, oke

oke, secondly, hukum haram tuh
kenapa Allah hukum kan couple sebagai haram,
cause, couple tuh permulaan bagi zina, 
oe, mula-2 korang kate ringan-ringan je, lame-2, tak kan korang sanggup tahan nafsu dgn ringan-2 je
betul tak? oke, sepanjang research yg omel buat, remaja perempuan ramai terlanjur waktu diawal usia remaja mereka, malah ade yang sanggup tulis babak-2 diorang ditelan jerung-2 kat dalam blog masing-2, tak malu ke korang? ade jugak yang mengaku disebabkan terlalu percaya pada pasangan masing-2 sehingga tak sangka mereka diperlakukan sebegitu, see?  proven oke! thats why lah haram tuh tetap haram, oke, kalau korang nak kate couple dr sudut positive, so, nak jugak kate zina dr sudut positive? oke, memang nampak tak relate langsung benda tuh, but, kalau korang paham kan betul2 semuanya berkait, oke, pikirlah~

oke, thirdly, adeq tuh tanya about niat
oke, kat sini, aq tak reti nak cakap pasal niat, but yang selalu kite dgr niat tak menghalalkan cara
even korang rase niat korang betul but tapi cara nya tetap salah, salah is salah oke
oke memang lah niat korang nak improve kan diri nak motivate kan diri tapi bukan dgn mcm ni cara nye, oke, rujuk lah kat yang lebeh arif ea, aq tak berapa reti, ni semua hasil reserch and pengalaman

oke, conclusion nye, tak payah lah couple nih
omel paham as a teenager kite memang ade rase ingin disayangi and menyayangi
but, simpanlah rase tuh untuk sesuatu yang lebih berharga untuk pasangan kita kelak, oke
sesungguhnya lebih manis bercinta selepas berkahwin
oke, same-2 kita berubah oke.

nota kaki: if ade persoalan nak tanya omel or nak minta pendapat omel berkaitan ape sahaja, im welcome u guys, boleh email omel oke, azrin_5446@yahoo.com

4 comments:

mazni md said said...

couple nie boleh bagi kebaikan dan keburukan. berpada-pada. jangan sekali tergadai maruah sebab kita terlalu sayangkan benda yang belum pasti jadi milik kita.. cintakan Allah dan rasul,ibu bapa kita dan diri kita sendiri baru kita cintakan orang lain.. ingat tu.


love you,

-azmin azman- said...

salam , perkongsian yg menarik ..
nnt post psl lain plak leh x , yg boleh dijadikan pedoman ..anyway thanks ..

Cik Seri Omel said...

mazni: betul kak, point yang omel cube utara kan, berpada-pada, kene pandai jaga batas dan adab sebagai muslim,

Cik Seri Omel said...

azmin: thank you, insyallah, will be post more about our religous, insyallah