Tuesday, December 6, 2011

hei, parents! just some reminders to you,

salam all de reader(s),

urm, not in good mood,
lama tak update blog, rindu korang guys,

*haacuummm* bersintahapkritikal nih
tanda blog aku ni dah di conquer oleh sawang yang tak pernah aku welcome ke blog aku nih
meh kita remove dy lelaju,*apemerepekdaa

oke, sambil membersihkan tingkap-2 yang ade, sawang-sawang yang bersuka riang tu, sambil nyanyi-nyanyi kan, lalalala~
moh kita story moh,

oke petang tadi, lepas aku dok ikut mak aku ber-aerobik,
*haa, satu, dua, tiga, up, kanan, pusing, satu, dua, tiga, empat, pusing kiri,
waa, dah gaya ala-ala poco-poco gituh
ala poco-poco, yang aritu katanya haram, skarang dgr nya dah tarik balik fatwa haram tuh,
tak tahu lah, tak paham lah aku,


 



oke, lepas dok berhempaspulas nak kasi peluh yang degil-2 belaka tu keluar,
tetiba dengar kanak-kanak bersuka ria bermain kat luar umah, salah seorang nya adik sedara aku, a.k.a sepupu lah gitu

seorang nama hijjaz farhad, and seorang lagi adik nye name filzah humairaa. yg boy aku panggil 'ad, yg gurl, i call mairaa. sumpah adek sedara aku nih cumel-2 belaka, tgk lah akak sedara dy,hahah,

oke, nak jadi kan cerita aku tanya lah," 'ad, you dah baik demam ke?"
*jangan main2 he is such gifted boy lah, pandai, kasi speaking sama aku

adek dy jawab, umo dlm 3 tahun,
"abg tak demam lah, dy sakit kat teeth dy, tadi kita pergi jumpa dentist, teeth abg kene cabut, abg cry je,"

waaa, amek kau, aku tanya sepatah keluar semua patah, ni lah buda-2 zaman sekarang, cepad belajar, advance gitu.

ape pun berbalik kepada ibu bapa mereka sejauh mane mereka mampu untuk mendidik anak-anak mereka, mungkin korang dah selalu dengar quotes ni

'anak ibarat sehelai kain putihh yang suci, terpulang kepada ibu bapa bagaimana mereka hendak mencorak anak-anak mereka'

yup, aku sangat setuju dengan statement tuh, sekarang ni bila aku tengok kawan-kawan yang bermasalah, remaja yang tak de masa depan ni majoriti datang dari keluarga yang bermasalah.
tapi tak semua lah, kebanyakan lah,

so, kat sini aku rase ibu bapa kene mainkan role yg sgt penting, yup, dlm erti kata ain, role model untk anak-anak mereka, kene tunjukkan contoh yang terbaik buat anak-anak. sebab anak-anak ni akan ikut semua yang ibu bapa mereka buat. alangkan yang jaga anak sebaik mungkin, tunjuk teladan yang baik, tu, anak pak imam tu, still bole hanyut, ape lagi kalau mak bapak tauke club malam.


alt
'melentur buluh biarlah dari rebungnya'

one more thing didik lah anak-anak tu dari kecik, jangan bila dah jadi buluh, dah besar panjang, dah keras segalanya baru kita nak lentur kan, memang silap-silap, libas kita balik ada la. tapi, tak bermakna bila dah besar panjang tu dah terlambat nak berubah, tak selagi pintu taubat Allah tu masih terbuka, Allah akan terima tau dan penyesalan kita. Insyallah.
tapi, kalau pendedahan serta pendidikan tu kita bagi dari sejak kecil lagi, nice babe! kalau anak salah, tegur. sekali sekala tangan kan. jangan terlampau manja, sampai naik kepala.and diorang sendiri sebenarnya tak dapat beza kan yang mana betul yang mana salah if kita tak tegur, so tegur lah anak-anak dengan penuh berhemah,

 i guess, majority parents dah tahu nak jaga anak macam mana, cuma aku suka hati, teramat sukacita nya ingin mengingat kan kembali kepada ibu bapa yang mungkin sedikit alpa dengan tanggungjawab yang Allah beri

ingat!
anak adalah tanggungjwab yang Allah amanahkan kepada kita,

bukan juga untuk disia-siakan, alah tempat kita ntuk menanam saham di akhirat kelak

haa, before aku lupa, dah lame nak tegur ni, especially buat guru-guru tadika, kalau nak mendidik tu mendidik lah dengan cara yang betul, bukan mendera, bukan menghina, bukan memaki hamun, kerana, kanak-kanak ni memang suka bermain, mereka juga masih mentah, malah masih suci, jadi ash lah mereka dengan sebaik mungkin, bukan pergi hina keluarga mereka, bukan juga cubit mereka sampai lebam sebab salah kaler kan itik yang sepatutnya kuuning jadi biru, bukan menengking kanak-kanak yang terbang air kat dalam kelas, bukan semua tu, didik mereka dengan tegas tapi penuh dengan kasih sayang, ajar mereka, tunjuk mereka, mana yang betul mana yang salah.

ekceli aku menaip entry ni lebih kepada geram kat budak-budak taman sebelah lagi sebelah lagi sebelahnya tuh yang grrr. like, -tuuttt-
geram sangat, kalau aku jogging tu, sakit hati aku menengok nye,
buat budak-budak, maybe kau budak, tak pe aku maafkan, tapi belajar untuk hormat orang and tak selalu mencarut-carut ye, geramm, dengan mulut kamuu semua, cumel sgt,

*entry ni bukan nak bajet bagus, tapi sesama muslim tak salah if aku nak ingat kan korang yang mungkin terlupa

No comments: